Logo
Версія для друку

Безпека праці під час збирання пізніх зернових. Створиш безпечні умови праці – отримаєш прибуток

Агропромисловий комплекс є однією з головних галузей економіки. Застосування високопродуктивних технічних засобів і технологій в агропромисловому виробництві, з одного боку, вимагає від працівників інтелектуальних здібностей, високої кваліфікації, фізичної та психічної витривалості, а з іншого, – вони становлять потенційну загрозу життю і здоров’ю людей, що не може не турбувати.
Обов’язок роботодавця – створити на кожному робочому місці безпечні умови праці відповідно до нормативно-правових актів, забезпечити додержання цих вимог та запобігти нещасним випадкам на виробництві. Саме з цих питань співпрацює із роботодавцями Козелецьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду в Чернігівській області. Виконувачем обов’язків страхового експерта з охорони праці надаються необхідні консультації та сприяння у створенні ефективної системи управління охороною праці підприємств. Спеціаліст відділення бере участь у розробленні інструкцій з охорони праці, положень, а також у навчанні з питань охорони праці працівників, роботі комісій із перевірки знань та з розслідування нещасних випадків.
За 9 місяців 2018 року надано страхувальникам 40 консультацій, проведено 14 перевірок стану охорони праці на підприємствах, під час яких виявлено 232 порушення. Основними з них є: не ведеться належним чином документація з охорони праці, новоприйнятих на роботу робітників не ознайомлюють з умовами праці, працівники не ознайомлені з інструкціями з охорони праці, а інколи вони взагалі відсутні, не проводиться стажування на робочому місці та навчання з питань охорони праці.
На жаль, мають місце випадки допуску до роботи працівників, які не мають професійної підготовки.
Тому очевидно, що перед тим, як допустити працівника до виконання певної роботи, необхідно переконатись у тому, чи вміє він її виконувати. У разі потреби – організувати проходження відповідного навчання згідно із вимогами чинного законодавства.
Зважаючи на вищевикладене, саме в розпал збирання пізніх зернових культур наполегливо рекомендуємо роботодавцям, керівникам сільськогосподарських підприємств, головам фермерських господарств, інженерам з охорони праці посилити профілактичну роботу із запобігання виробничому травматизму, а саме:
- не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд;
не допускати до роботи осіб хворих, перевтомлених, тих, які перебувають у нетверезому стані;
- для виконання технологічних процесів не випускати на лінії машини й обладнання, що мають технічні несправності;
- замінювати, регулювати та очищати робочі органи машин дозволяється тільки при непрацюючому двигуні трактора, після того, як будуть опущені або встановлені на підставки робочі органи.
Необхідно звернути особливу увагу на фактори, які можуть спричинити нещасний випадок під час збирання пізніх зернових культур. До таких факторів належать:
- відсутність попереджувальних знаків і написів на сільгоспмашинах;
- відсутність захисних (огороджувальних) пристроїв на рухомих частинах машин та обладнання;
- відсутність двостороннього зв’язку на агрегатах, де працюють двоє і більше осіб;
- відсутність або невідповідність технічним умовам засобів колективного та індивідуального захисту, спецодягу, спецвзуття.
Під час виконання робіт забороняється:
- допуск працівників до виконання будь-яких робіт без проходження необхідного інструктажу з охорони праці;
- проїзд сільгоспмашинами за незапланованими маршрутами.
Також звертаємо особливу увагу роботодавців на заборону застосування праці осіб молодше вісімнадцяти років на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці. Забороняється залучати неповнолітніх до нічних, надурочних робіт і робіт у вихідні дні та до підіймання і переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них граничні норми.
Враховуючи вищезазначене, варто наголосити, що ніколи не слід нехтувати вимогами безпеки. Роботодавець зобов’язаний належно організувати роботу з охорони праці на підприємстві, а працівник – дотримуватися вимог нормативних актів з охорони праці. В інтересах останнього має бути не лише отримання заробітку, а й турбота про власне життя і здоров’я.

Тетяна Горлач, головний спеціаліст у Бобровицькому
районі Козелецького відділення управління виконавчої
дирекції Фонду соціального страхування України в
Чернігівській області

© Бобровицька районна рада 2020. Всі права захищено.
Розроблено: maxpro.company
DMC Firewall is a Joomla Security extension!