brr name

gerb ukr

Головна/Наша діяльність/Новини/Ще раз про реабілітаційне лікування застрахованих осіб

Ще раз про реабілітаційне лікування застрахованих осіб

  • Опубліковано в Новини

Як уже неодноразово наголошувалося в засобах масової інформації, одним із основних завдань Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і його робочих є надання соціальних послуг застрахованим особам, які сприяють відновленню працездатності громадян у разі їх тяжкої хвороби. Одним із таких напрямків є медична реабілітація в умовах відділень санаторних закладів України. Метою цього є швидке повернення застрахованої особи до роботи після тривалої непрацездатності.
Реабілітаційне лікування надається по путівках, видача яких здійснюється з урахуванням вимог Порядку отримання застрахованими особами і членами їх сімей санаторно-курортного лікування, що сплачується за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженого постановою правління Фонду від 25.02.2009 № 12 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14.04.2009 за № 339/16355.(далі - Порядок № 12). Відповідно до п. 2.1 цього Порядку планування реабілітаційних путівок здійснюється з урахуванням заявок лікувально-профілактичних закладів про виділення путівок на відновлювальне лікування у відділеннях реабілітації санаторно-курортних закладів.
Розподіл путівок до реабілітаційних відділень санаторіїв серед лікувально-профілактичних закладів здійснюється Чернігівською виконавчою дирекцією обласного відділення Фонду відповідно до договорів, укладених з цими закладами згідно з наданими ними заявками, які щорічно кожен лікувальний заклад у розрізі профілів лікування подає до дирекції. Такі договори укладались і з нашими районними медичними закладами. Так за 2014 рік закладам охорони здоров’я трьох районів замовлено та використано 29 путівок в реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів, в 2015 - 28 путівок, в т.ч Бобровицькою ЦРЛ - 7, Козелецькою - 11, Носівською – 10. І за 2016 рік видано 29 путівок, в т.ч. Бобровицькою - 4, Козелецькою – 14, Носівською – 17.
Слід відмітити, що право на отримання путівки має будь-яка застрахована особа або її дитина у яких наявні показання і відсутні протипоказання для реабілітації, тобто за визначеним діагнозом. Направлення на доліковування в санаторій проводиться безпосередньо із стаціонару з видачею листка непрацездатності.
В кожному лікувальному закладі, які видають реабілітаційні путівки, а в підвідомчих районах це Козелецька, Носівська та Бобровицька центральні районні лікарні, для правильного та відповідального медичного відбору хворих, забезпечення ефективності медичної реабілітації на санаторно-курортному етапі лікування, діють відбіркові комісії, до складу яких включено і представника Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. Саме вони, за направленням лікуючого лікаря відповідного профільного стаціонарного відділеня, де хворий обов'язково повинен пройти лікування, приймають рішення щодо направлення застрахованої особи на реабілітацію. Кількість днів лікування в стаціонарі визначає лікар, залежно від діагнозу захворювання та ступеню його тяжкості, а остаточне рішення про виділення реабілітаційної путівки оформлюється протоколом відбіркової комісії, до якого додаються такі документи:
- виписка з медичної карти стаціонарного хворого із зазначенням характеру та перебігу захворювання чи травми, а також рекомендаціями щодо подальшого доліковування у відділенні реабілітації санаторно-курортного закладу;
- довідка страхувальника, підписана керівником і головним бухгалтером та скріплена печаткою підприємства (установи, організації), а також завірена робочим органом обласного відділення Фонду з інформацією про те, що дана застрахована особа протягом календарного року не отримувала путівок на санаторно-курортне лікування за рахунок коштів Фонду.
- виписний епікриз з історії хвороби;
По закінченню санаторного етапу реабілітації застрахована особа зобов’язана повернути до лікувально-профілактичного закладу заповнений зворотний талон до путівки з відміткою терміну лікування у реабілітаційному відділенні санаторію, завірений круглою печаткою оздоровниці.
На 2017 рік виконавчою дирекцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності планується закупівля реабілітаційних путівок за слідуючими основними профілями лікування:
відновлювальне лікування хворих після гострого інфаркту міокарда, пролікованої нестабільної стенокардії, операцій на серці та магістральних судинах;
- відновлювальне лікування хворих після гострих цереброваскулярних порушень;
- відновлювальне лікування хворих після оперативних втручань на органах травлення;
- відновлювальне лікування хворих після операцій ортопедичних, травматологічних при дефектах та пороках розвитку хребта, пластиці суглобів, ендопротезуванні і реєндопротезуванні, реплантації кінцівок;
- відновлювальне лікування порушень перебігу вагітності; Відновлювальне лікування хворих з порушенням обміну речовин та захворюваннями ендокринної системи;
- відновлювальне лікування післяопікових хворих;
- відновлювальне лікування після хірургічних втручаннь на органах сечостатевої системи;
- медико-психологічна реабілітація постраждалих учасників АТО та інші профілі.
Серед санаторіїв, в реабілітаційних відділеннях яких можна пройти відновлювальне лікуваня, є відомі нам оздоровниці Закрпатьської області ( Карпати, Верховина, Поляна, Орлине гніздо ), Моршинкурорту ( Лаванда, Черемош), Трускавецькурорту ( Алмаз, Конвалія), Миргородкурорту ( Полтава, Березовий гай, Миргород), санаторії Хмільника, Харківської, Дніпропетровської, Львівської, Вінницької, Тернопільської та інших областей.
Хочу зазначити, що в бюджеті Фонду щороку видатки на ці цілі збільшуються і сьогодні для нас головним завданням є забезпечити право застрахованих осіб та членів їх сімей на отримання реабілітаційного лікування, яке спрямоване на продовження тривалості активного та здорового способу життя працюючих, відновлення їх працездатності. А тому, застрахованим особам, яких спіткало тривале стаціонарне лікування, раджу звертатись до лікуючих лікарів та завідувачів профільних відділень як обласних так і районних лікувальних закладів, щодо медичних показань, протипоказань, наявності реабілітаційних путівок та термінів направлення до оздоровниць, а також до працівників Козелецької міжрайонної виконавчої дирекції Фонду та її представників у Носівському та Бобровицькому районах.

Микола Гарбуз
Директор Козелецької міжрайонної
виконавчої дирекції Фонду соціального страхування
з тимчасової втрати працездатності

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd