Logo
Версія для друку

До уваги страхувальників Фонду соціального страхування України!

Постановою правління Фонду від 19.07.2018 № 12 затверджено «Порядок фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України» (далі – Порядок). Ця постанова набуває чинності з 01 жовтня 2018 року.
Новий Порядок встановлює механізм взаємодії робочих органів виконавчої дирекції Фонду із роботодавцями для забезпечення застрахованих осіб належними та своєчасними виплатами матеріального забезпечення, передбаченого Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.1999 № 1105-XIV (далі – Закон). Порядком вводиться в дію нова форма заяви-розрахунку, якою передбачено здійснення фінансування за двома видами страхування: загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності. Оновлена заява-розрахунок об’єднає документи, на підставі яких здійснювались такі виплати: допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною); допомога по вагітності та пологах; допомога на поховання; допомога по тимчасовій непрацездатності, яка настала внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання; відшкодування вартості поховання потерпілого та пов’язаних із цим ритуальних послуг; виплата при тимчасовому переведенні потерпілого на легшу, нижчеоплачувану роботу. А також, крім перерахованих вище видів виплат, заява-розрахунок буде містити розшифровку інформації по кожній застрахованій особі.
Відповідно до прийнятого Порядку, оформлена заява-розрахунок може бути передана роботодавцем і прийнята Фондом в електронному вигляді із застосуванням електронного цифрового підпису.
Після проведення виплат матеріального забезпечення застрахованим особам роботодавець протягом місяця з дня проведення таких виплат має надіслати до робочого органу виконавчої дирекції Фонду повідомлення про проведення виплат за формою, визначеною Порядком. У разі відсутності інформації від роботодавця про виплати застрахованим особам протягом трьох місяців з дня здійснення фінансування робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюють перевірку щодо використання страхувальником коштів Фонду.
Порядок запроваджує нові підходи до обслуговування страхувальників, дозволить вдосконалити систему фінансування та попередити можливі помилки при визначенні розміру допомоги та страхових виплат. З цією метою робочі органи виконавчої дирекції Фонду здійснюватимуть попередній контроль правильності нарахування виплат та у разі виявлення помилок надаватимуть рекомендації страхувальнику щодо їх усунення ще до фінансування витрат.
Нагадуємо, що з 27.07.2018 набрала чинності нова редакція «Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності», затверджена постановою правління Фонду соціального страхування України від 19.07.2018 № 13.
Положення визначає основні завдання, сферу дії, перелік повноважень, організаційні засади членів комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства. Орган утворюється на кожному підприємстві, що використовує найману працю, незалежно від форми власності, і приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах, на поховання) застрахованим особам. Комісія здійснює контроль за своєчасним направленням до відділення робочого органу виконавчої дирекції Фонду заяв-розрахунків про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення, а також розглядає скарги працівників підприємства на рішення комісії. Рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства оформлюються протоколом у день їх прийняття.
З 27.07.2018 діє оновлений протокол засідання комісії із соціального страхування.
Микола Гарбуз,
начальник Козелецького відділення управління ФССУ в Чернігівській області

© Бобровицька районна рада 2020. Всі права захищено.
Розроблено: maxpro.company
DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd