brr name

gerb ukr

Головна/Наша діяльність/Новини/Матеріали відфільтровано за датою: Понеділок, 20 серпня 2018

Матеріали відфільтровано за датою: Понеділок, 20 серпня 2018

Ніжинська об’єднана державна податкова інспекція інформує

ДФС реалізовано автозаповнення додатка
до податкової декларації з ПДВ

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертає увагу платників податків на те, що Державною фіскальною службою України реалізовано автозаповнення додатка 5 до податкової декларації з податку на додану вартість (далі - ПДВ) «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» на підставі даних Єдиного реєстру податкових накладних (далі - ЄРПН) в Електронному кабінеті.
Як зазначає ДФС (http://sfs.gov.ua), для автозаповнення додатка 5 необхідно при створенні документа звітності в приватній частині Електронного кабінету у верхній панелі навігації обрати пункт «додатково/заповнити на основі даних ДФС». Після чого на підставі відомостей, внесених в ЄРПН, заповнити дані відповідних таблиць Розділів І та ІІ. Зазначений сервіс працює в тестовому режимі, проводяться роботи щодо створення сервісу автозаповнення додатків 1 (Розрахунок коригування сум податку на додану вартість (Д1)) та 6 (Довідка (Д6) подається платниками, які заповнюють рядок 5 декларації, та підприємствами (організаціями) інвалідів) до податкової декларації з ПДВ.
Нагадуємо, що в ІТС «Електронний кабінет» платникам в режимі реального часу надано доступ до сервісів системи електронного адміністрування ПДВ.
Безкоштовно завантажити Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» можна на офіційному веб - порталі Державної фіскальної служби України у розділі «Електронна звітність» (http://sfs.gov.ua/elektronna-zvitnist/).

Послуги електронного цифрового підпису можна отримати за довіреністю

Головне управління ДФС у Чернігівській області нагадує, що з метою протидії шахрайству та захисту законних інтересів юридичних та фізичних осіб, отримання послуг електронного цифрового підпису в Акредитованому центрі сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту ДФС (далі - АЦСК ІДД) здійснюється за особистої присутності заявника (підписувача). Разом з цим, за бажанням заявника (підписувача) він може бути представлений довіреною особою. В такому випадку, довіреність для отримання послуг електронного цифрового підпису повинна бути посвідчена нотаріально. Зазначене обмеження не розповсюджується на органи державної влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації державної форми власності.
Детальну інформацію щодо процедури реєстрації, режиму роботи, розміщення віддалених пунктів реєстрації користувачів АЦСК ІДД можна отримати на офіційному інформаційному ресурсі АЦСК ІДД (acskidd.gov.ua).

Суб’єкти господарювання, що мають ризики - у полі зору аудиторів

За інформацією управління аудиту Головного управління ДФС у Чернігівській області протягом січня - липня 2018 року проведено 167 документальних перевірок суб’єктів господарювання - юридичних осіб. Це на третину менше ніж у відповідному періоді минулого року.
За результатами проведених перевірок встановлено заниження податкових зобов’язань з податку на додану вартість на 69 млн. грн.., що на 27 млн. грн.. більше аналогічного періоду минулого року. Надійшло до бюджетів усіх рівнів 22 млн. гривень.
Крім того, аудиторами області зменшено від’ємне значення об’єкта оподаткування податком на прибуток на 5,4 млн. грн.., що дозволило упередити несплату цього податку у наступних податкових періодах майже на 1,0 млн. гривень.
Як зазначив начальник управління аудиту Євгеній Шульга, документальні перевірки підприємств щодо дотримання вимог податкового та митного законодавства здійснюються при наявності у них податкових ризиків щодо несплати сум податків, зборів. Такі ризики визначаються системою ризикоорієнтованого відбору та іншою податковою інформацією ДФС України.
За словами податківця, у поле зору аудиторів перш за все підпадають суб’єкти господарювання, які мають наступні критерії ризиків:
 рівень сплати податку на прибуток нижчий на 50 та більше відсотків за рівень сплати податку по відповідній галузі;
 рівень сплати податку на додану вартість нижчий на 50 та більше відсотків за рівень сплати податку по відповідній галузі;
 наявність відносин з контрагентами, які знаходяться в розшуку, або ліквідовані, або визнані банкрутами;
 наявність інформації про непідтвердження реального здійснення операції з придбання;
 наявність розбіжностей у платника податків згідно із системою автоматизованого співставлення податкового зобов'язання та податкового кредиту у розрізі контрагентів (завищення податкового кредиту) та інші.
З урахуванням вищезазначених вимог і сформовано план-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2018 рік, який оприлюднено на офіційному сайті ДФС України у розділі «Діяльність» (http://sfs.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/plani-ta-zviti-roboti/326656.html ).
ГУ ДФС у Чернігівській області звертається до керівників підприємств, установ та організацій, підприємців та громадян з проханням чітко усвідомлювати, що сплата податків - це плата за цивілізацію та добробут мешканців України та Чернігівщини зокрема.

Вчасно звітуймо про суми податкових пільг
Головне управління ДФС у Чернігівській області нагадує платникам податків, що 09 серпня 2018 року - останній день подання звіту про суми податкових пільг за IІ квартал 2018 року.
Так, відповідно до статті 30 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) податкова пільга - це передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених пунктом 30.2 статті 30 Кодексу. Контроль за правильністю надання та обліку податкових пільг здійснюють контролюючі органи. При цьому суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг (далі - Звіт), що передбачено Порядком обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року № 1233.
Звіт подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду.
Слід зазначити, що Законом України від 21 грудня 2016 року № 1797 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні», зокрема до пункту 46.1 статті 46 Кодексу внесено зміни, що прирівнюють звітність про суми податкових та митних пільг до податкових декларацій.
Отже, у разі неподання або несвоєчасного подання платниками податків звітів про пільги до них застосовуються штрафні санкції, передбачені пунктом 120.1 статті 120 Кодексу за неподання або несвоєчасне подання податкової звітності, а саме: накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.
З Довідниками пільг № 89/1 та № 89/2, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов'язкових платежів станом на 04.07.2018 року пропонуємо ознайомитися на офіційному веб - порталі ДФС у розділі «Довідники» (http://sfs.gov.ua).
Платникам єдиного внеску на замітку

Платники єдиного внеску - підприємці зобов'язані сплачувати ЄСВ щоквартально до 20 числа. Тобто: до 20 квітня, до 20 липня, до 20 жовтня та до 20 січня.
Мінімальна сума єдиного внеску за квартал у поточному році, яку необхідно сплатити фізичним особам - підприємцям, складає 2457,18 грн. (819,06 грн. х 3 міс.).
У ГУ ДФС у Чернігівській області нагадали, що фізичні особи - підприємці, які застосовують загальну систему оподаткування, зобов'язані сплатити єдиний внесок, нарахований за 2017 рік, та подати за цей період відповідний Звіт за формою згідно таблиці 1 додатка 5 встановленої законодавством форми звітності із зазначенням типу форми «початкова».
Згідно законодавства за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску накладається штраф у розмірі 20 відсотків своєчасно несплачених сум.
За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності, передбаченої законодавством, контролюючим органом здійснюється накладення штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою.
За повторність тих самих дій протягом року застосовується штраф у розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожен випадок.

Термін подання звіту та сплати єдиного внеску фізичними особами-підприємцями у разі припинення підприємницької діяльності

Відповідно до п.п. 3 п. 1 розд. ІІ Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 із змінами і доповненнями (далі – Інструкція № 449), платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є фізичні особи-підприємці (ФОП), в тому числі ФОП - платники єдиного податку (ЄП).
Згідно з п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 14.04.2015 № 435 із змінами і доповненнями (далі – Порядок № 435), ФОП, в тому числі ФОП - платники ЄП, формують та подають до органів доходів і зборів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску (далі – Звіт) самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, що настає за звітним періодом.
У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників, зазначених у п. 2 розд. ІІІ Порядку № 435, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 10 розд. ІІІ Порядку № 435).
Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску із зазначенням типу форми «ліквідаційна» формують та подають до органу доходів і зборів фізичні особи – підприємці – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.
Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення.
Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».
З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України (дане роз’яснення у категорії 103).

Змінили місце проживання - відвідайте податкову!

У Головному управлінні ДФС у Чернігівській області нагадали, що у кожного громадянина є свій індивідуальний реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від нього, та облік яких ведеться в окремому реєстрі за серією та номером паспорта).
У Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків на кожну фізичну особу заведена облікова картка, в якій міститься така інформація (п. 70.2 Податкового кодексу України): прізвище, ім’я та по батькові; дата народження; місце народження (країна, область, район, населений пункт); місце проживання, а для іноземних громадян – також громадянство; серія, номер свідоцтва про народження, паспорта (аналогічні дані іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли виданий.
Відтак, слід знати, згідно п. 70.5 Кодексу фізична особа несе відповідальність згідно із законом за достовірність інформації, що подається для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків. Відповідно до п. 70.7 ПКУ, у разі зміни будь-якої інформації з переліку, наведеного вище, громадянин повинен подати до фіскальної служби відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання заяви за формою № 5 ДР.
Внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання фізичною особою заяви за формою № 5 ДР до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання). У разі звернення до будь-якого контролюючого органу строк внесення змін до Державного реєстру може бути продовжено до п’яти робочих днів.

Джерела погашення податкового боргу за рішенням органу стягнення

Згідно з п. 87.2 ст.87 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених ПКУ, а також іншими законодавчими актами.
Перелік майна та коштів, які не можуть бути використані як джерела погашення податкового боргу платника податків, визначено пунктом 87.3 ст. 87 ПКУ.
У разі, якщо здійснення заходів щодо погашення податкового боргу платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, не привело до повного погашення суми податкового боргу або у разі недостатності у платника коштів для погашення податкового боргу, контролюючий орган визначає дебіторську заборгованість платника податків, строк погашення якої настав, джерелом погашення податкового боргу такого платника податків.
У разі відсутності у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, майна, достатнього для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення грошового зобов’язання або податкового боргу такого платника податків є майно такої юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення згідно з ПКУ.
З таким роз’ясненням можна ознайомитися на офіційному веб-порталі Державної фіскальної служби України у Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі (категорія 134.01).

Наближається термін звітування за 2-й квартал
та перше півріччя 2018 року!

Головне управління ДФС у Чернігівській області звертає увагу, що 9 серпня 2018 року, четвер, останній день подання:
- звіту про суми податкових пільг за 2-й квартал 2018 року;
- розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до державного бюджету державними унітарними підприємствами та їх об’єднаннями, за півріччя 2018 року;
- розрахунку податку на прибуток нерезидента, який провадить діяльність на території України через постійне представництво, на підставі складення окремого балансу фінансово-господарської діяльності, за півріччя 2018 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
- розрахунку податку на прибуток постійного представництва нерезидента, визначеного шляхом застосування до суми отриманого доходу коефіцієнта 0,7 за півріччя 2018 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
- декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України і знаходяться за її межами, за 2-й квартал 2018 року;
- податкової декларації з податку на додану вартість за 2-й квартал 2018 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
- податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку за 2-й квартал 2018 року (форма № 1ДФ);
- податкової декларації про майновий стан і доходи фізичними особами – підприємцями, які вперше зареєстровані протягом 2-го кварталу або перейшли зі спрощеної системи оподаткування на загальну, за 2-й квартал 2018 року;
- податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця за півріччя 2018 року платниками, віднесеними до 3-ї групи;
- податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) за півріччя 2018 року платниками, віднесеними до 3-ї групи;
- податкової декларації екологічного податку за 2-й квартал 2018 року;
- податкової декларації з рентної плати за 2-й квартал 2018 року з розрахунком:
рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин без рентної плати за користування надрами при видобуванні вуглеводної сировини;
рентної плати за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин;
рентної плати за спеціальне використання води;
рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів;
- податкової декларації збору за місця для паркування транспортних засобів за півріччя 2018 року;
- податкової декларації туристичного збору за півріччя 2018року;
- податкової декларації з податку на прибуток підприємств за півріччя 2018 року, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу;
- фінансової звітності за півріччя 2018 року до органів ДФС платниками податку на прибуток;
- звіту про обсяги виробництва та реалізації спирту за липень 2018;
- звіту про обсяги виробництва та реалізації алкогольних напоїв за липень 2018 року;
- звіту про обсяги виробництва та реалізації тютюнових виробів за липень 2018 року;
- звіту про обсяги придбання та реалізації алкогольних напоїв у оптовій мережі за липень 2018 року;
- звіту про обсяги придбання та реалізації тютюнових виробів у оптовій мережі за липень 2018 року.

Нагадуємо платникам акцизного податку про наближення строків подання звітності та сплати

Головне управління ДФС у Чернігівській області нагадує, що строки та порядок сплати акцизного податку визначено ст.223 розділу VI «Акцизний податок» Податкового кодексу України.
А саме, платники акцизного податку (крім імпортерів підакцизних товарів, зазначених у ст.215 ПКУ) подають до контролюючого органу декларацію з акцизного податку, щомісячно, не пізніше 20 числа наступного звітного періоду.
Отже, декларацію за липень поточного року платникам акцизного податку слід подати не пізніше 20 серпня 2018 року. Сплатити ж акцизний податок - в термін не пізніше 30 серпня 2018 року.
Нагадаємо, що реквізити рахунків, відкритих для зарахування податків і зборів до бюджету у 2018 році, розміщено у розділі «Бюджетні рахунки» на субсайті територіальних органів ГУ ДФС у Чернігівській області.

За сім місяців 2018 року платниками Чернігівщини сплачено понад 5,2 млрд. гривень податків до бюджетів усіх рівнів

У Головному управлінні ДФС в області повідомили, що платники Чернігівщини протягом січня-липня 2018 року сплатили 5,2 млрд. грн.. податків і зборів.
До державного бюджету за цей період надійшло понад 2,5 млрд. грн. Відповідно до аналогічного періоду минулого року надходження зросли у 1,4 рази або на 702 млн. гривень. Це відбулося за рахунок збільшення сплачених сум: рентної плати за користування надрами - на 70 відс. (внаслідок зростання ставки податку та погашення податкового боргу), сум податку на додану вартість - у 1,3 рази, податку на доходи фізичних осіб і військового збору - на 24 відс. та податку на прибуток - у 1,5 рази.
До місцевих бюджетів усіх рівнів сплачено більше 2,6 млрд. гривень. Минулорічні надходження перевищено на 24 відс. або на 514 млн. грн.. за рахунок збільшення сум сплати податку на доходи фізичних осіб (на 27 відс.), єдиного податку (на 29 відс.), податку на майно (на 10 відс.) та рентної плати за користування природними ресурсами (у 2,1 рази).
Єдиного внеску на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування сплачено 2,3 млрд. грн.., а, відтак, рівень семи місяців попереднього року перевищено на 29 відс. або на 518 млн. гривень.

Чернігівщина забезпечила наповнення бюджетів у липні на 735 мільйонів гривень за рахунок податків та зборів

Платниками податків до бюджетів усіх рівнів Чернігівської області у липні 2018 року сплачено понад 735 млн. грн.. податків та зборів, що на 20 відсотків більше відповідного періоду минулого року. Повідомляють у Головному управлінні ДФС у Чернігівській області.
Державний бюджет, зокрема, отримав у доходну частину майже 325 млн. грн. Це на 16 відс. більше липня минулого року за рахунок збільшення находжень податку на доходи фізичних осіб та військового збору, рентної плати та податку на додану вартість.
Трохи більшу частину коштів - майже 411 млн. грн.. - отримали місцеві бюджети територіальних громад Чернігівщини. Факт липня минулого року перевищено на 22 відс. або на 75 млн. грн. Найбільше сплачено податку на доходи фізичних осіб - 254 млн. грн.. або 62 відс. загальної суми надходжень. Також значний вплив на наповнення бюджетів спостерігається від сплати податку на майно - 77 млн. грн або 19 відс., єдиного податку з підприємницької діяльності - 56 млн. грн.. або 14 відс.
Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за підсумками липня надійшло понад 351 млн грн. Порівняно з відповідним періодом минулого року сплачено на 25 відс. або на 70 млн грн більше.

Графік проведення сеансів
телефонного зв’язку «гаряча лінія»
ГУ ДФС у Чернігівській області у серпні 2018 року

Дата та час проведення сеансу Тема На запитання платників відповідає: Телефонувати за номером:

08.08.2018р.
з 11.00 до 12.00 Переваги новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій Заступник начальника управління обслуговування платників
Чумакова Інна Володимирівна
652-397
22.08.2018р.
з 11.00 до 12.00
Застосування принципу «єдиного вікна» при електронному декларуванні товарів Начальник управління організації митного контролю та оформлення Чернігівської митниці ДФС
Подоляко Володимир Іванович
652-234

Бюджети територіальних громад Чернігівщини отримали у доходну частину майже 2,7 млрд. грн.. за сім місяців 2018 року

У Головному управлінні ДФС в області розповіли як наповнюються місцеві бюджети, до яких протягом 7 місяців поточного року спрямовано майже 2,7 млрд. гривень за рахунок сплати податків і зборів.
Отже, бюджетоформуючим податком для області є податок на доходи фізичних осіб, який утримується з доходів у вигляді заробітної плати, від надання майна в оренду, продажу інвестиційних активів та інших. Надходження від цього податку склали майже 64 відс. від загальної суми надходжень (майже 1,7 млрд. грн..).
Податок на майно забезпечує понад 15 відс. доходної частини бюджетів. Від оподаткування земельних ділянок, житлової та нежитлової нерухомості та транспорту преміум - класу надійшло 406 млн. гривень. Внесок платників єдиного податку на підприємницьку діяльність забезпечує понад 13 відс. від сплачених до місцевих бюджетів сум (349 млн. грн..).
У розрізі галузей народного господарства, четверту частину доходів місцевих бюджетів забезпечують установи сфери державного управління, освіти та охорони здоров’я (майже 26 відс. всіх надходжень – 688 млн. грн..).
Значний внесок у розвиток територіальних громад, фінансування соціальних та економічних програм, проектів з розвитку інфраструктури забезпечують сільськогосподарські підприємства (понад 20 відс. доходів бюджетів – 542 млн. грн..), промислові підприємства (15 відс. або 399 млн. грн..), а також підприємці і громадяни, що сплачують податок на майно (майже 14 відс. усіх сплачених до бюджетів податків – 370 млн. грн..). Підприємства торгівлі та громадського харчування сплатили 214 млн. грн.. (8 відс. доходів місцевих бюджетів), лісогосподарські підприємства – 89 млн. грн.. (3,3 відс.), будівельні організації – 42 млн. грн.. (1,6 відс.).

Встановлено заниження митних платежів
при митному оформленні товарів

Головне управління ДФС у Чернігівській області продовжує інформувати про встановлені порушення суб’єктами господарювання повноти декларування складових митної вартості товарів і, як наслідок, - недобору митних платежів.
За інформацією підрозділу митного аудиту, під час документальної виїзної перевірки одного із суб’єктів ЗЕД області виявлені недостовірні відомості щодо умов поставки товару.
Відповідно до Офіційних правил тлумачення торговельних термінів Міжнародної торгової палати (правила ІНКОТЕРМС у редакції 2010 року):
- умови поставки СРТ «Перевезення сплачене до…» означає, що продавець сплачує фрахт за перевезення товару до вказаного місця призначення;
- умови поставки FCA «Франко перевізник» означає, що продавець вважається таким що виконав свої обов'язки стосовно поставки товару, який пройшов митне оформлення, з моменту передачі його у розпорядження перевізника в узгодженому пункті.
У документах, наданих платником податків до митного оформлення, у графі 20 окремих митних декларацій країни експорту, а також у товаросупровідних документах, зокрема у міжнародних товаротранспортних накладних (CMR), були зазначені умови поставки «FCA, пункт поставки за кордоном».
При оформленні товарів у вільний обіг на митній території України суб’єктом господарювання у графі 20 окремих митних декларацій типу імпорт «ІМ 40» були зазначені умови поставки «CPT м. Чернігів».
Перевіркою документів та регістрів обліку зовнішньоекономічних операцій підприємства із придбання товарів встановлено, що фактично витрати на транспортування даних товарів у міжнародному сполученні, тобто, на їх доставку з пункту навантаження за кордоном на митну територію України були понесені саме суб’єктом ЗЕД - резидентом, при тому, що відповідно до умов поставки задекларованих платником податків, витрати на транспортування товарів мав нести контрагент-нерезидент.
Таким чином, суб’єктом ЗЕД до складу митної вартості товарів за ціною договору (контракту), в порушення вимог законодавства, не було віднесено витрати на транспортування товарів до місця ввезення на митну територію України.
Недостовірні відомості (в частині відображення фактичних витрат на придбання товарів) призвели до заниження податкових зобов’язань зі сплати митних платежів на суму понад 117 тисяч гривень.
У черговий раз звертаємо увагу суб’єктів господарювання: заявлена декларантом митна вартість товарів і подані відомості про її визначення повинні базуватися на достовірних, об'єктивних, документально підтверджених даних, що піддаються обчисленню.
Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності, а порушення вимог законодавства веде до негативних наслідків у господарській діяльності.

Графік роботи Центрів обслуговування платників
у святкові та вихідні дні

З метою організації якісного виконання органами ДФС покладених завдань з обслуговування платників податків, запобігання виникненню можливих ризиків несвоєчасного та неякісного прийняття податкової звітності та надання адміністративних послуг, Головне управління ДФС у Чернігівській області повідомляє про режим роботи ЦОП області у святкові та вихідні дні:
23 серпня 2018 року - з 9 год. 00 хв. до 17 год. 00 хв., перерва з 13 год. 00 хв. до 14 год. 00 хвилин;
24, 26 серпня 2018 року - вихідні дні;
25 серпня 2018 року – з 9 год. 00 хв. до 13 год. 00 хвилин.

ДФС роз’яснює: вторинні водокористувачі не повинні подавати звіти з рентної плати за спеціальне використання води

У Головному управлінні ДФС в області пояснюють, що з початку року внесено зміни до визначення кола платників рентної плати за спеціальне використання води. Обов'язок платника з Рентної плати покладено на суб'єктів господарювання, що належать до первинних водокористувачів, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів без надання преференцій бюджетним установам, що належать до первинних водокористувачів.
Ключовою ознакою первинних водокористувачів є наявність водозабірних споруд та відповідного обладнання для забору води (част. 3 ст. 42 Водного кодексу України). Вторинні водокористувачі (абоненти) - це ті, що не мають власних водозабірних споруд і отримують воду з водозабірних споруд первинних водокористувачів та скидають стічні води в їхні системи на підставі договору про водопостачання (поставку води) та/або про водовідведення без отримання дозволу на спеціальне водокористування.
Таким чином, з 01.01.2018 вторинні водокористувачів не є платниками рентної плати за спеціальне використання води.

Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100 відсотків

Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років, має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України, у розрахунку на кожну таку дитину (у 2018 році – в розмірі 881 гривні).
Відповідно до п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) будь – який платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі, що дорівнює 50 відс. розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, що у 2018 році складає 881 гривню.
Платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100 відс. суми пільги, яка визначена п.п. 169.1.1 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, у розрахунку на кожну таку дитину (п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ), тобто у 2018 році – в розмірі 881 гривня.
Згідно з абзацом першим п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.
У 2018 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2470 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 1762 грн. х 1,4).
При цьому граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги одному з батьків у випадку та у розмірі передбаченому п.п. 169.1.2 п. 169.1 ст. 169 ПКУ, визначається як добуток суми, визначеної у абзаці першому п.п. 169.4.1 п. 169.4 ст. 169 ПКУ, та відповідної кількості дітей.
Довідково: Загальнодоступний інформаційно–довідковий ресурс (категорія 103.08.02).

  • Опубліковано в Новини
Підписатися на цей канал RSS
DMC Firewall is a Joomla Security extension!